Şubat 2017’de uluslararası bir organizasyon olan Coderdojo’nun her sene Dublin’de yapılan Coolest Projects yarışmasının 2017 yılı Haziran ayında yapılacağını gördüm. Hemen annem ve babama “beni götürür müsünüz?” diye bütün şirinliğimle yalvardım, kabul ettiler.

Kayıt olmak için hemen CoolestProjects web sayfasına girdim, kayıt düğmesine bastığımda karşıma projemin ne olduğunu açıklamamı isteyen bir sayfa çıktı, anlaşılan istemek yetmiyormuş.

Coolest Projects

Projemi anlatmak için okulda yaptığımız proje ödevi hazırlıkları aklıma geldi, yarışmaya katılacağım projeyi belirler belirlemez bu sefer bilgisayarda bir proje dosyası hazırlamaya karar verdim.  Projemi belirlemek için öncelikle Coolest Projects web sitesindendeki bilgileri okumakla işe başladık. Coolest Projects yarışmasında katılabileceğiniz farklı konu başlıkları oluyor ve her proje kendi başlığı altında yarışıyor. Scratch ile Programlama, Websitesi Tasarım ve Yazılımı, Mobil Yazılım, Oyun Yazılımı, “Evolution” Tasarım bu senenin başlıklarıydı…

Bir süredir Mbot ve sensorları üzerine çalışıyordum. 2016 yılında ise Arduino ile tanışmış ve kodlama konusunda kendimi geliştirmek üzere özellikle internetten projeleri inceliyordum. Proje fikrimi ise tamamen sevdiğim konular üzerine yapmak istedim. En az teknoloji kadar sevdiğim bir şey varsa oda hayvanlar, özellikle köpekler…

Ailemizin önemli bir üyesi olan 11 aylık çikolata labrador Bailey Jameson ve onu kaybedip bir daha bulamayacağımı düşündüğüm zamanlar aklıma geldi… Projemin fikrini buradan buldum ve köpekler için akıllı tasma yapmaya karar verdim. Hemen dosyamı hazırladım ve yarışmaya başvurdum.Ailemizin önemli bir üyesi olan 11 aylık çikolata labrador.

Bailey Jameson ve onu kaybedip bir daha bulamayacağımı düşündüğüm zamanlar aklıma geldi… Projemin fikrini buradan buldum ve köpekler için akıllı tasma yapmaya karar verdim. Hemen dosyamı hazırladım ve yarışmaya başvurdum.

Cevabı beklerken çok heyecanladım aynı zamanda projemi detaylandırmaya ve gerekli parçaları toplamaya başladım. Sensörleri kodlamaya ve birleştirmeye başlayınca babamdan yardım aldım. Özellikle “instructables” sitesinde araştırmalar yaparken hem çok eğlendim hemde yeni bir sürü fikir elde ettim. Projem; köpeğin boynuna takılacak tasmanın prototipi ve sahiplerinin bu tasma ile etkileşim sağlayacağı mobil uygulamadan oluşacaktı. Tasmanın donanımı Arduino Nano, akselometre, bluetooth modülü, ses sensörü ve LCD ekrandan oluşuyordu. Mobil yazılım içinse Appİnventor’u kullanmaya karar verdim. Sensörlerin bazılarının kodları zordu, mesela akselometre ve ses sensörü… Hatta ses sensörünü bir hafta sonra çözdüğümde dans ettim. Mobil uygulamayı yazarken, her zaman i-phone sahibi olmak istediğimi ama bu projelerim için android telefon sahibi olmanın benim için daha iyi olduğunu anladım. Bu esnada 2. Kez dans etmeme neden olan gelişme oldu ve Dublin’den yarışmaya kabul edildiğim bilgisi geldi. Bu yarışmada ilk defa Türkiye’yi temsil edecek kişi olduğumu öğrendiğimde heyecanım daha da arttı. Uzun süren çalışmalar, okul sınavları, sunum hazırlama, sunum provaları derken yolculuk günü gelmişti ve T@chowuff- Akıllı Köpek Tasması projem yarışmaya hazırdı.

15 Haziran 2017’de Dublin’e gittim. Aynı gün İrlanda dışında ülkelerden gelmiş olan ninja(coderdjoyo kayıtlı çocuklar)için bir buluşma etkinliğine katıldım. Buluşmaya gittiğimizde hem yarışma ile ilgili son kayıt işlemlerini tamamladım hemde diğer ninjalarla sohbet etme fırsatım oldu. Bu etkinlik sırasında Coderdojo’nun Türkiye temsilcisi Neşen Yücel ve eşi Patrick Bosteels, Coderdojo’nun Kurucusu James Whelton ve Rasberry Pi’ın kurucusu Eben Christopher Upton ile tanıştım. Rasberry Pi’ın kurucusu konuşurken “Size bedava Rasberry Pi vermeyeceğim” demesi aklımda kalan komik bir anı oldu. İlk gün bu şekilde sona erdi.

Ertesi gün uyandığımda çok heyecanlıydım, gittiğimizde öncelikle benim projem için ayrılan masayı buldum ve hemen bilgisayarımı kurdum. Masamı hazırladıktan sonra açılış töreninde Türk Bayrak’ını tuttum. Özellikle sabah bölümünde birçok kişi projeme gelip baktı, sorular sordu ve projemi çok beğendiklerini söylediler.

Günün ortasına doğru Jüri geldi ve projemi onlara sunduktan sonra sorularını yanıtladım. Sunumum bittikten sonra yarışma alanında gezinme kararı aldım. Çok değişik ve ilginç projeler gördüm; projeleri yapan diğer ninjalarla tanıştım.

İlgi alanı benimle aynı olan yeni insanlarla tanıştım, dünyada teknoloji ile uğraşan kızların çok olması gerçekten çok hoşuma gitti. Hatta “Kodlama Yapan Kızlar” oluşumunun konuşmasında dinlediğim 21 yaşındaki MIT Mezunu roket mühendisi Tiera Guinn ile tanıştım. Sonra 2 bin kişinin önünde projemi anlattım…

Ve sıra bitiş törenine geldi, çok eğlenceli bir bitiş töreniyidi. Bu sene ödül kazanamadım, orada olmak ve eğlenmek çok güzeldi. Seneye gene gideceğim, yeni projemle… 😊 😊😊